HSP of hoog sensitief persoon

Waarom HSP coaching?

Ik, stefaan,  voelde mij vaak anders, niet begrepen, had heel veel last van humeur schommelingen en ik verloor vaak op onverklaarbare wijze energie waardoor ik vaak zeer moe en uitgeput was.  Verder had ik ook vaak last van te intens licht, lawaai en ik was heel gevoelig voor pijn. Het was net alsof ik dikwijls geen blijf wist met mezelf. Ik pakte zaken die mij gezegd werden zoals “gewone feedback” zeer persoonlijk op en werd daardoor zeer snel emotioneel. Ik werd ook zeer snel boos waardoor een constructief gesprek zeer moeilijk of vaak zelfs onmogelijk was. Ik ben jaren op zoek gegaan naar wat er met mij mis was tot ik op een dag ontdekte dat ik eigenlijk een zeer normaal persoon ben met een bepaalde karaktereigenschap, namelijk HSP of een hooggevoelig persoon. Ik volgde verschillende workshops waarin ik heel wat tips, tricks en handvatten kreeg waardoor ik mij nu eerst en vooral bewust ben wat dit met mij doet en waarom mijn energiepeil ineens op een onverklaarbare wijze kan dalen, ik mij plots minder goed of vrolijk voel enz.  maar ook hoe ik met deze karaktereigenschap kan omgaan.

Omdat ik besef wat HSP is en wat het met jou kan doen ben ik mij verder gaan verdiepen in deze materie en coach ik nu mensen die ook deze karaktereigenschap bezitten. Wanneer ook jij leert om te gaan met je hooggevoeligheid zal je je na verloop van tijd beter gaan voelen. Je zal ook meer bewust zijn van je eigen lichaam en hoe hiermee om te gaan en je zal eveneens leren inzien dat HSP niet alleen iets is dat lastig is of enkel nadelen heeft maar zal je merken dat dit van jou een speciaal en uniek persoon  maakt want vaak zijn HSP’s, personen met zeer veel empathie, kunnen vaak goed luisteren en voelen zij anderen perfect aan, zijn zij ook zeer goede en betrouwbare werknemers en zoveel meer.

Wat is HSP?

Hoog sensitieve personen zijn mensen die extra gevoelig zijn voor prikkels. Ze vangen via hun zintuigen veel meer prikkels op dan niet HSP-personen en raken hierdoor sneller overprikkeld. Deze mensen voelen zich vaak ook niet of weinig begrepen door hun omgeving omdat ze soms dingen opmerken die anderen niet zien, horen, voelen… of omdat ze soms nood hebben aan diepgaandere gesprekken die ze niet altijd vinden bij hun familie of in de vriendenkring .

Doordat ze meer tijd nodig hebben om al deze (extra) input te verwerken trekken ze zich terug of raken sneller overstuur. Ze geraken dan geïrriteerd of sommige worden zelfs agressief. Het kan leiden tot fysieke alsook psychische klachten. Vaak hebben deze mensen al verschillende therapieën gevolgd maar zonder echt resultaat omdat ze de oorzaak niet hebben aangepakt. HSP wordt dan ook door iedereen anders beleefd.

hsp

Is HSP een ziekte?

Hoog sensitief zijn is geen ziekte. Het is een karaktertrek met vele vershillende eigenschappen en kan ervoor zorgen dat je fysiek of mentaal in de problemen geraakt. Er bestaat dus geen medicatie voor HSP. Belangrijk is dat je hiermee leert om te gaan.

Zaken waaraan HSP’s vaak moeten werken zijn:

 • Grenzen leren aangeven
 • Leren omgaan met schuldgevoel
 • Leren en durven neen zeggen
 • Je plek leren innemen
 • Omgaan met je relatie(s) – privé en professioneel-  en met een niet HSP partner
 • Leren afschermen van niet voedende externe prikkels

De meeste mensen ondervinden vooral last van hun hooggevoeligheid. Toch zijn er positieve kanten aan het HSP zijn, zoals:

 • Mensen met HSP zijn bvb zeer goed in kwaliteitscontrole of het schrijven van procedures… omdat ze dingen zien die anderen niet opmerken. Doordat je fouten ziet zal je ze ook sneller kunnen vermijden.
 • Ze denken vaker na over de diepere zin van het leven en voeren daardoor ook vaak diepgaandere gesprekken.
 • Ze vinden het belangrijk om de zaken die ze doen zo goed en nauwgezet mogelijk te doen

Hoe kom je als HSP in de problemen?

Omdat HSP weinig gekend is en we in een wereld leven waar alles met de ratio wordt beleefd gaan zij hun gevoelens vaak negeren.  Omdat hooggevoelige personen dingen net beter of sneller aanvoelen maar deze dan door anderen worden ontkent, beginnen ze te twijfelen aan wat ze voelen, gaan bewust of onbewust hun gevoelens en emoties opzij schuiven of ontkennen. Daardoor komen ze in conflict met zichzelf en gaan heel veel pieken en dalen beleven in hun emoties, of sluiten ze zich af! Het zijn ook mensen die vaak het gevoel hebben dat ze leeggezogen worden en dus geen energie meer overhouden voor zichzelf.

HSP kan dan ook leiden tot vele kwalen zoals

 • Depressie
 • Stemmingswisselingen
 • Chronische overprikkeling
 • Verslavingen
 • Faalangst

Kan je iets aan HSP doen?

Ja zeker! Het is belangrijk dat je leert omgaan met deze karaktertrek en coaching kan hierin helpen! Hier leer je omgaan met je hoog sensitiviteit en krijg je tips en tricks mee naar huis om je bewust te maken van wat het met je doet en hoe ermee om te gaan. We gaan werken rond zaken waar jij het misschien moeilijk mee hebt zoals:

 • Grenzen stellen
 • Je plek innemen
 • Gezond egoïsme (jezelf op de eerste plaats zetten)
 • Externe referentie kader (wat denken of zeggen anderen over mij?)
 • Angst & faalangst
 • Perfectionisme
 • Het gevoel om niet te voldoen

Ben je nog niet helemaal zeker en wens jij een test te doen, kijk dan snel op http://hooggevoeligvlaanderen.be/hooggevoeligheid/zelftest.html

Herken jij dit bij jezelf en wens je hier iets mee te doen, boek dan snel een kennismakingsgesprek.

Boek een kennismakingsgesprek

Master in burn-out & bore-out & hooggevoeligheid

Happy Life Program

28/10/2018 & 25/11/2018: Happy Life Program

Hierin bieden we een skala aan van "technieken" om te ontspannen en terug dichter bij jezelf te komen met o.a.

- yogasessies
- meditatiesessies
- coachsessies
...

Er is helemaal geen voorkennis nodig! Dus iedereen is van harte welkom om aan zichzelf te werken en dichter bij zichzelf te komen in een "veilige" omgeving en om dit samen te doen met andere gelijkgestemden.

Quote:

"Voor mij was het een fantastische ervaring. Ik kon aan mezelf werken in een 'veilige' omgeving en met mensen die mij begrepen, gelijkgestemden. Ik kreeg ook bruikbare tips waarmee ik elke dag opnieuw aan de slag kan waardoor ik mezelf beter & rustiger voel en ik dichter bij mezelf sta dan ooit voorheen. Zeker een aanrader."

Moeders voor moeders!

Life Coach For You steunt vanaf 2014 ook Moeders voor Moeders! Bezoek ze op moedersvoormoeders.be

LCFY enquête

Neem deel aan onze enquête. Op deze manier kan Life Coach For You zijn service nog beter afstemmen op jouw persoonlijke noden. (Dit kost je slechts een minuutje.)

Ja, ik wil deelnemen.

Life Coach For You op TV

Life Coach For you werd geïnterviewd voor een reportage op RTBF. Via onderstaande link kan je de reportage bekijken. De reportage start op minuut 27:45.

Bekijk de Reportage

Disclaimer

Coaching is geen vervanging voor welke medische behandeling dan ook. De cliënt wordt hierover geïnformeerd en komt steeds op eigen initiatief. Bij twijfel zal er steeds doorverwezen worden naar de huisarts of een andere gekwalificeerde therapeut.